Hissedilebilir Yüzey Uygulaması
Hissedilebilir yüzey uygulaması; Görme engelli insanların daha rahat bir yaşam sürdürebilmelerini sağlayan iç ve dış mekanlarda kullanılabilen kabartmalı ve polimer yüzey kaplama ürünleridir. Bu kabartmaları ayakkabı ve baston ile hissederek daha kolay hareket edebilirler. Görme engelli bireylerin günlük hayatta yaşamını kolaylaştırmak için yapılan hissedilebilir yüzey uygulaması sayesinde görme engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata daha rahat adapte olabilir. Gidecekleri mekana ulaşmaları daha kolay olur.
Hissedilebilir Yüzey
Görme engelli vatandaşlarımızın rahat hareket etmelerini sağlayan hissedilebilir yüzeyler için yasalarda da belli düzenlemeler vardır. Görme engelli vatandaşlarımız için kullanılan hissedilebilir yüzey hammaddesi polimer hammadde ve paslanmaz hammaddedir. Zor kirlenen ve kolay temizlenen maddelerden üretilmeye özen gösterilir. Görme bozukluğu olan vatandaşlarımızın bazısı birazda olsun görebilirler o yüzden hissedilebilir yüzeyler sarı ve kırmızı renkte olup parlaktırlar.
Birazda olsun görebilen vatandaşlarımız bu yüzeylerin parlak ve canlı renk olan sarı ve kırmızı olması sayesinde daha kolay görebilir. Kontrolsüz geçiş alanlarında sarı renkten yararlanılır. Görme engeli bulunan bireyler yürümek durumunda oldukları yolu daha iyi hissetmek için baston kullanırlar. Kullandıkları bastonlar sayesinde de kabartmaları fark edip daha rahat gidecekleri yere ulaşabilirler .Hissedilebilir yüzey uygulamasında amaç bir nebze olsun görme engelli vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaktır.Görme engelli vatandaşlarımız bastonuyla hissedilebilir yüzey kabartmaları fark eder.
Hissedilebilir Yüzey Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Havalimanlarında kullanılır.
- Bankalarda kullanılır.
- Camilerde,okullarda,üniversiteler kullanılır.
- Alışveriş merkezlerinde kullanılır.
- Metrolar ve otobüs duraklarında kullanılır.
- Yaya geçitleri ve kaldırımlarda kullanılır.
Tüm iç ve dış mekanlarda kanun ve yönetmelik ile zorun hale getirilmiştir.
Hissedilebilir Yüzey Uygulama Örnekleri
Hissedilebilir yüzey uygulaması yaptığımız uygulama örnekleri Sağlık kurumları, eğitim kurulumlar, devlet kurumları, alışveriş merkezleri, bankalar, belediye binaları, caddelerde, metro, metrobüs gibi toplu ulaşım için hissedilebilir yer işareti uygulamaları, görme engelli yolu uygulamaları, engelli yürüme yolları uygulamaları, hissedilebilir zemin uygulama örneklerini aşağıdaki görsellerden inceleyebilirsiniz.
Hissedilebilir Yüzey Özellikleri
Hissedilebilir yüzey yapı ve malzemeleri yasada belirtilen şekilde olmalıdır.
- Hissedilebilir yüzeyler iklim şartlarından etkilenmemelidir.
- Sıcağa ve soğuğa dayanıklı olmalıdır.
- Hissedilebilir yüzeyde kapartma olmalıdır.
- Hissedilebilir yüzeyler fosforlu ve parlak olmalıdır.
- Aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olmalıdır.
- Hissedilebilir yüzeyler çubuk şeklinde kabartılmış ve hareket yönüne paralel olmalıdır.
- Belli tehlikelere dikkat çekmek amacı güdüldüğü için şeklin kubbe şeklinde olması gerekmektedir.
Hissedilebilir Zemin
Günümüz teknolojisinde belli bir yasaya bağlı olarak görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırabilmek için olmazsa olmaz uygulamalardan bir tanesidir. Kamuya açık alanlarda görme engelli vatandaşlarımızı yönlendirmek amacıyla kullanılır.Hissedilebilir zemin çelik ve plastik malzemeden üretilebilir. Kullanılacak malzemelerin yere yapıştırılabilir veyahut vida ile tutturulabilirliği bulunmaktadır. Görme engelli vatandaşlarımızın daha özgür ve daha engelsiz bir yaşam sürmeleri için yapılan bu uygulama yasalarımız sayesinde görme engelli vatandaşlarımızı korumaktadır.
Hissedilebilir Yüzey ve İşaretleri
Hissedilebilir yüzeyler görme engelli vatandaşlarımızın hayatını korumak ve tehlikeleri engellemek için belli çeşitleri vardır.
Hissedilebilir Yüzey Uyarıcı Boncuk
Uyarıcı işaretler görme engelli yada az gören vatandaşlarımız için düzenlenmiş olup, kesik koni ya da kubbe şeklinde tasarlanmıştır. Kullanıldığı yerler kot farkı olan kapı giriş ve çıkışlarında, asansöre binmeden önce ve merdiven önlerinde kullanılır. Bu hissedilebilir yüzey uygulamasına uyarıcı boncuk adı verilir.
Bu uygulama ile görme engelli vatandaşlarımızı tehlikeden koruyabilir. Hayatlarını kolaylaştırmak ve daha tehlikesiz bir yaşam sürmeleri için öngörülen bir uygulamadır.
Hissedilebilir Yüzeyde Renk Seçimi
Hissedilebilir yüzeylerde kullanılan renkler çok önemlidir. Görme engeli az olan vatandaşlarımız kullanılan bu renkler sayesinde geçiş yapacağı alanı daha iyi görmelerini sağlar. Hissedilebilir yüzeyde kullanılan renkler sarı,kırmızı,parlak ve fosforlu renkler olmasına önem verilmelidir. Az görme engeli bulunan vatandaşlarımız bu kullanılan renkleri seçebilir ve daha rahat güvenli geçişini yapabilir.
Hissedilebilir yüzey uygulamasında belli ölçülere uyulması gerekir. Yani belli standartlara göre hissedilebilir yüzey uygulaması yapılır.
Hissedilebilir Yüzey Yasası Nedir?
Yasalarda da belirtildiği gibi görme engelli vatandaşlarımızın sosyal hayattaki yaşamını kolaylaştırmak için hissedilebilir yüzey uygulaması belli hükümlere bağlanmıştır. 5378 sayılı kanunun 2. ve 3. maddesinde uygulama alanları ve nasıl olacağı açıklanmışdır. Yapılması gereken tüm iş ve işlemlerin bu yasaya göre yapılması gerekir.
Hissedilebilir Yüzey Teknik Şartname
Hissedilebilir alanlarda kullanılan ölçüler standartlara uygun olmalı ve uyarıcı yüzeyler standartlara göre yapılmalı, hissedilebilir ürünler daha rahat temizlenmesi ve iklim şartlarından etkilenmemesi teknik şartnameleri oluşturur. Hissedilebilir yüzeyi engelli yolu planlanıp uygulamaya konulurken kesinlikle görme engelli işaretleri kabartmalar olacak şekil de yapılması ana şarttır.
Amaç görme engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmaktır.
Error: Contact form not found.