Levhalara işlenen Braille alfabesi, görme engelli vatandaşlar için adeta bir zorunluluktur. Görme engelli vatandaşları gitmek istedikleri yöne doğru yönlendiren hayatlarını biraz da olsa kolaylaştıran Braille kabartmalı levhalar, günümüzde birçok yerde kullanılıyor ve kullanım alanları gittikçe artıyor.
Bu yazıda görme engelli vatandaşların kurtarıcısı Braille kabartması baz alınarak yapılan levhaların nasıl yapıldığını, nerelerde, ne için kullanıldığını ve bu ürünleri Avrupa standartlarında hatta kaliteli hammadde ve usta el işçiliğiyle Avrupa standartlarının üstünde tamamen yerli olarak üreten RednaSİS firmasını işleyeceğiz. Bu yazıyı okuduktan sonra kabartmalı levhalarla ilgili bilgi sahibi olacağınıza emin olabilirsiniz.
Braille Alfabesi Nedir?
1821 yılında Louis Braille tarafından 2 sütun ve 3 satırda toplam 6 noktanın 64 farklı kombinasyonla dizilip görme engellileri okuyup yazması için icat edilmiştir. Günümüzde görme engelli vatandaşların okuma ve yazma dili olarak bilinen Braille alfabesinin (kör alfabesi) kullanım yelpazesi 5378 sayılı kanunun 2. Ve 3. maddelerince zamanla oldukça genişlemiştir.
Braille Kabartmalı Levha Nasıl Üretilir?
Braille pano, E6 alaşımlı alüminyumdan üretilir ve alüminyum panelin kendinden kabartmalı olduğundan üzerine herhangi bir yapıştırma, boncuklama veya ürün ilavesi olmaz. Bu nedenle levhaların uzun süreli kullanımlarında deformasyon olması neredeyse imkânsızdır.
Levhalara Braille alfabesi işlenirken standart olarak paslanmaz, altın sarısı (gold), eloksalI ve parlak silver (aynalı) olarak 4 farklı renkte ve 100 yıl paslanmama garantisi veren alüminyum kullanılır. Taşınmasını kolaylaştıran 8 tırnaklı özel kalıplı ABS plastikler bir yandan da darbeye ve kırılmaya karşı mukavemet gösterir. Tırnaklı kalıbı sayesinde ürün zorlanmadan istenildiği anda uygun yere monte edilip aynı şekilde uygulandığı yerden çıkarılabilir.
Kullanılan E6 alaşımlı alüminyum sayesinde aşırı soğuk ya da aşırı soğuğa veya temizlerken kullanılan ıslak mendil gibi maddelere oldukça dayanıklılık gösterir.
Bilgilendirme Panoları İçin Braille Kabartması Kullanım Örnekleri
Görme engelli vatandaşlar için hayati önem taşıyan Braille pano yani yönlendirme levhaları bugün birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bazen dikkatimizi çeken bu küçük noktalar bazı vatandaşlarımız için olmazsa olmaz bir önem arz ediyor. Gelin bu kabartmaların nerelerde kullanıldığını maddeler halinde inceleyelim:
- Braille kabartmalı bombeli ayna WC yönlendirmelerinde,
- Asansör butonunda,
- Asansör kat listesi ve asansörün diğer tuş yerlerinde,
- Çıkış levhasında,
- Genel yerleşim planı alanlarında,
- Kat planında,
- Küpeşte ve tırabzan yönlendirmeleri yerlerinde,
- Makine-takım kullanım yönlendirmelerinde,
- Otobüs, metro, vapur vb. durak bilgilendirmelerinde,
- Kartvizit, davetiye, menü vb. yerlerde ilgili yerlerin bilgilerine ait yazılarda,
- Kapı üstlerinde bulunan isim-soy isim yerinde,
- Piktogramlı panolarda,
- Makam-mekân ait bilgilerin yer aldığı panolarda, sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Kabartmalı Levhalar
Braille kabartmalı yönlendirme levhaları, görme engelli vatandaşların kurum ve kuruluşlarda gitmek istedikleri birime kolayca erişim sağlayabilmesi amacıyla kullanılır. Bombeli, modüler, asetatlı veya düz şekilde olarak üretilen bu levhaların montajı oldukça basit ve zahmetsizdir. Birimlerin değişiminden sonra özel yapısından dolayı (tırnaklı) yerlerinin değişmesi de basittir ve herhangi bir uğraş veya tadilat gerektirmez böylece kullanışlı bir uygulama kalitesi sağlar. Bu basit montaj ve taşınma olanaklarından dolayı kurum ve kuruluşlardaki olası birim değişikliklerinden sonra bile ekstra bir masraf çıkarmaz ve yıllar geçse de hala ilk günkü gibi kullanılabilir.
Avrupa Standartlarında Yerli Üretim Braille Pano Yapan RednaSİS Firması Hakkında Bilgiler
RednaSİS, 2012 senesinde kamu kurum ve kuruluşların engelli vatandaşların erişilebilirliğine uygun hale gelmesini amaç ve görev edinerek TS ISO 23599 ve TS 13536 standartlarına uygun olarak kurulmuş bir firmadır.
Şirket 2015 yılında erişilebilirlik için yatay ve dikey dolaşımda kullanılabilen hissedilen yer ve yüzey levhaları, Braille baskılı ürünleri gibi ürünlerin Avrupa standartlarına uygun olarak yerli üretimine başlamıştır. Braille baskılı pano Braille kabartmalı levha ve yönlendirme işaretleri gibi tamamen yerli ürünlere göz atmak için https://www.rednasis.com.tr/ bağlantısına tıklayın açılan RednaSİS, ana sayfasında kategorilerde bulunan ürünlerimiz kısmına gidin, ihtiyacınız olan ürünü seçin ve satın alın.
RednaSİS firmasında eksik gördüğünüz veya hatalı bulduğunuz (yahut güzel bulup tebrik etmek istediğiniz) yönleri firmanın iletişim adresine ( info@rednasis.com ) gönderip iletişim kurabilirsiniz. Satış ve pazarlama için ise 0850 441 0 441’i veya baysu@rednasis.com adresini kullanabilirsiniz.