Hissedilebilir Yüzey Yasası Nedir?

Hissedilebilir Yüzey Yasası Nedir?

Hissedilebilir Yüzey Yasası Nedir?

Hissedilebilir yüzey yasası nedir, sorusu 5378 sayılı kanunun 2. ve 3. maddesinde açıklanan, görme engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan hissedilebilir yüzey uygulamasının alanlarını ve nasıl uygulanacağını içeren bir yasadır şeklinde cevaplanabilir.

Bu yasaya göre hissedilebilir yüzey için kullanılan ölçüler hissedilebilir yüzey yasasına uygun olmalı, yüzey standartlara uygun üretilmeli, temizliğe ve hava şartlarına dayanıklı olmalı gibi teknik şartnameler oluşturulmuştur.

Söz konusu yüzeyler Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 12 Temmuz 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile Türkiye’de yerini almıştır.

Akabinde yapılan araştırmalar ve çıkarılan raporlar sonucunda da şu anki standartlar oluşturulmuş ve ülke geneline yayılarak zorunlu hale getirilmiştir.

Hissedilebilir yüzey yasası
Görselde Hissedilebilir yüzey yasası adına üretilmiş ve uygulaması yapılan zemin görünmektedir.

Hissedilebilir Yüzey Çeşitleri

Hissedilebilir yüzey teknik şartnamesine göre 4 çeşit yüzey bulunmaktadır. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne uygun olarak üretilmesi gereken bu 4 çeşit aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlı Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı Raporu I ve II ile TS ISO 23599 uygulama standardına da uygun yapılmalıdır.

  1. Kılavuz yüzey.
  2. Paralel dizilimli uyarıcı yüzey.
  3. Kılavuz yüzey (iç mekan tabansız).
  4. Paralel dizilimli uyarıcı yüzey (iç mekan tabansız)

Bahsedilen 4 çeşit de üretim hatası kapsamında 5 yıl, tüketim hatası kapsamında ise 1 yıl garanti süreci bulundurmalıdır. Hissedilebilir yüzey ürünleri muhakkak belirli testlerden geçmiş olmalıdır.

Kir tutmayan, kolay temizlenen, sıcak ya da soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı olan bir yapıda olmaları gerekmektedir. – 25 ile + 70 derece arasındaki sıcaklıklara karşı hiçbir deformasyon ya da dayanıksızlık göstermemesi gereken hissedilebilir yüzey ürünleri, hissedilebilir yüzey yasası nedir sorusunun içerisinde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır.

Tabansız Hissedilebilir Yüzey Yapıştırıcının Teknik Şartnamesi

Görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran hissedilebilir yüzey montajında kullanılan özel bir yapıştırıcı olan tutkalın da taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Hissedilebilir yüzeyden en yüksek faydayı sağlamak için en az yüzey kadar önemlidir ve dolayısıyla bir o kadar da dayanıklı olmalıdır.

  • Çift taraflı yapıştırıcı beyaz akrilik bant olmalıdır.
  • Suya, neme ya da her türlü hava şartına dayanıklı olmalıdır.
  • Her türlü yüzeyin birbirine yapışmasını sağlayabilmelidir. (Metal, çelik, granit, cam, mermer, seramik, plastik vs.)
  • Sonucu en kısa sürede verebilmeli ve uygulanan alanın trafiğe en kısa sürede açılmasına elverişli olmalıdır.
  • En az 3 yıllık bir garanti süreciyle hissedilebilir yüzey malzemesine ve zemine adapte olmalıdır.
  • Araçlardan akabilecek gaz, yap gibi maddelere ya da temizlikte kullanılacak kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Güneş ışınlarından etkilenmemelidir.
  • Söz konusu yapıştırıcının RoHS Belgesi bulunmalıdır.
  • Bantın kalınlığı 1-1.20 mm arasında olmalıdır.
  • Bant şeffaf ve beyaz olmalıdır.

Bu özellikler dışında, bantın yoğunluğu 820 kg/m³ altına düşmemeli, çekme mukavemeti  965 kPa (ASTMD-897) altında olmamalı, – 30, +90 dereceye dayanıklı olmalı gibi faktörlere sahip olması da beklenmektedir. Görme engelli bir bireyin hayat kalitesini etkileyebilecek hissedilebilir yüzey yasası nedir sorusunun yanıtı da önemi gibi oldukça kapsamlıdır.

 

Diğer Yazılar