Görme Engelliler İçin Braille Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

Görme Engelliler İçin Braille Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

Görme engellilerin hayatlarına sunduğu etkisi ve kolaylığı oldukça fazla olan ve engelli bireylerin sunulan eğitim ve aktivitelerden yararlanmalarını sağlayan Braille alfabesi, görme engelliler için oldukça özel bir anlam ifade eder. AVM, asansörler, havaalanları ve birçok sektördeki duvarlarda ve zeminlerde Braille alfabesi ile karşılaşmanız mümkündür.

Görme engellilerin okuyup yazmalarına büyük ölçüde destek olan bu alfabe, birtakım eğitim ve beceriler sonucunda öğretilir. Dünyadaki tüm dilleri kapsayan bu alfabeyi farklı dilleri konuşan tüm engelli bireyler okuyup yazabilir.

64 farklı kombinasyonun yer aldığı alfabede, kabartılmış 6 adet nokta mevcut. Birtakım işaretlemelerin arkasına yapılan kabartmalar görme engellilerin okuma ve yazmasını kolaylaştırıyor. Görme engellileri için Braille alfabesi, onların yaşamda daha aktif olmalarını ve aynı şekilde alfabeyi bilmeyenlere kıyasla üst konumda yer almalarını sağlıyor. Alfabeye hâkim olan engellilerin iş bulma ve farklı etkinliklere katılabilme imkanları da bilgileri dahilinde artıyor.

Braille Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

Braille alfabesi, doğuştan veya sonradan engelli olan bireylerin kolaylıkla öğrenebileceği bir düzeye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının kat planı, duvarlarda yer alan panolar ve bazı levhalar, Braille alfabesine uygun olarak tasarlanıyor. Böylece görme engellilerin yaşamaları daha kolay bir hale dönüştürülüyor. Bireylerin görmeden dokunarak ve hissederek okumalarına yardımcı olan bu sistem, görme engellilere verilen Braille alfabesi eğitimi sonrasında kolaylıkla uygulanabiliyor.

Görme Engelliler Braille Alfabesini Nasıl Anlıyor?

Braille alfabesi üzerinde yer alan farklı noktalama işaretleri arkasında bulunan kabartmalar, Braille alfabesinin anlaşılabilir olmasına ciddi miktarda katkı sağlıyor. Her bir nokta, bir harfi, birleşen noktaların oluşturduğu kombinasyonlar da rakamları ifade ediyor. Alfabenin ilk harfi olan A harfi tek bir noktayla ifade edilirken, B harfi ise iki noktanın alt alta olmasıyla anlaşılıyor. Bazı kurumlarda verilen birkaç seanslık eğitimde bu noktalamaların ve kabartmaların ne anlama geldiği uygulamalı olarak anlatılıyor.

Alfabeye dokundukları anda okuma ve anlama yapabilen engelli bireyler, bu süreci tam olarak kavrayabilmek için belli bir eğitim ve programa dahil ediliyorlar. Zamanla dokunarak hissetme becerisi kazanarak Braille alfabesi anlama becerisine hâkim oluyorlar. Tüm bu işlemler, kısa süre içerisinde rahatlıkla gerçekleşebiliyor. Braille alfabesi için özel olarak geliştirilen daktilo ve bazı araçlar, öğrenme sürecini daha da hızlandırıyor.

Braille Alfabesinin Avantajları

Daha çok hissetmeye dayalı olan Braille alfabesi öğrenme sürecine son zamanlarda görme engellilerin dışında gören bireyler de katılıyor. Sertifika almak ve bilgilerini belgelemek amacıyla katıldıkları bu eğitim sonrasında görme engellilerin bulunduğu alan ve sektörlerde iş bulma imkanı bulunabiliyor.

Gelişen teknoloji sayesinde görme engelliler için özel üretilen kabartma yöntemlerinin yer aldığı uygulama ve sistemler mevcut. Bu sistemleri, engelli bireylere yönelik olarak  temin eden firmalar arasında yer alan Rednasis, alfabeye hakim olan bireylerin hayatta daha aktif ve olumlu olmalarına da destek sağlıyor. Sunduğu çözüm ve projeleri, birçok sektörde kullanılır yapan Rednasis, görme engelliler için Braille alfabesi alternatif seçeneklerini kullanıcılara sunuyor.

Oldukça kolay bir sistem haline dönüşen Braille alfabesi öğrenme süreci, geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuş birtakım programlar sayesinde daha anlaşılır olmayı beraberinde getiriyor. Tüm harf ve sembollerin anlamları eksiksiz olarak ezberlendikten sonra alfabenin ana unsuru olan kabartmalar sayesinde de artık daha rahat okuma yapılabiliyor.

Anlamak için iyi bir eğitim sürecinden geçtikten sonra yapılan birkaç tekrar ve uygulama sayesinde Braille alfabesi, görme engelli bireylerin hayatlarının merkezlerine tam olarak oturuyor.

Diğer Yazılar