Görme Engelli Yürüme Yolu İsmi Nedir?
Görme engelli yürüme yolu ismi, görme engellilerin yürüdüğü yolun adı gibi soruların cevabı hissedilebilir yüzey olarak verilebilir. Hissedilebilir yüzey adından da anlaşılabileceği gibi görme engelliler için dokunma duyusuna hitap eden ve onlara yönlendirme sağlayan kabartmalı bir yüzey sistemidir. Hissedebilir zemin, hissedilebilir yüzey, hissedilebilir yüzey işaretleri gibi isimlerde görme engelli yolu için kullanılan isimlerdir.
Paslanmaz çelik malzemeden üretilen kabartma genel olarak yerden 2-5 mm arasında bir yükseklikte yapılır. Özel yapıştırıcılar yardımıyla zemine sahiplenilebildiği gibi kullanımın yoğun olacağı alanlarda vida kullanımı tercih edilebilmektedir.
Görme engelli yürüyüş yolu engelli bireyin hareket yönüne paralel tasarlanarak varış noktasına güvenli bir ulaşım sağlar. Aynı zamanda çevredeki engellere yönelik de uyarı vermektedir.
Görme Engelli Yürüme Yolu Ve Kullanım Alanları
Görme engelli bireylere yönelik kullanılmakta olan hissedilebilir yüzey, hemen hemen her yerde kullanılabilmektedir. Bireylerin güvenliği her alanda ve her koşulda öncelik olduğu için dış mekanlarda olduğu kadar iç mekanlarda kullanımı da epey önem arz etmektedir.
- Yaya geçitleri,
- Hava alanları,
- Otobüs, metro, tramvay durakları,
- Kaldırımların üzeri ve rampaları,
- Hastaneler, bankalar, alışveriş merkezleri gibi toplu kullanım alanları,
- Okullar, üniversiteler, kütüphaneler gibi eğitim ve öğretim kurumları,
- Camii, mescit gibi ibadethaneler hissedilebilir yüzeyin sıklıkla kullanıldığı alanlardandır.
Kullanılabileceği tüm alanlarda kullanımı yönetmelik gereği zorunlu kılınan, görme engelli yürüme yolu ismi nedir sorusunun yanıtı olan ve önemini herkesin kavrayamayacağı bu hissedilebilir yüzey, görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve doğabilecek güvenlik sorunlarını engellemek amacıyla bu sayılanlar dışında da pek çok alanda kullanılmaktadır.
Görme Engelli Yollarında Olması Gereken Özellikler
Bireyleri doğru yönlendirmek, çevredeki engellere yönelik uyarmak, kolaylıkla hissedilebilmek gibi ana görevlerinin dışında tüm kılavuz yüzeylerin taşıması gereken bir takım özellikler bulunmaktadır.
- Kaymayan ve kolay temizlenebilen bir yapıda olmalıdır.
- Kimyasallara karşı dayanıklı olmalıdır.
- Güneş ışınlarından etkilenmemeli ve renk değiştirmemelidir.
- Yaz veya kış şartlarına dayanıklı yapıda olmalıdır.
- Üzerinden geçebilecek yüklü ve ağır araçlara karşı sağlamlığını koruyabilmelidir.
- Sağlamlığını ve performansını uzun süre koruyabilmelidir.
- Ürünler canlılara ya da çevreye zarar vermeyen malzemelerden üretilmelidir.
Bu maddeler dışında, az gören bireyler için zıt renklerinin fark edilebilmesi ve bu rengini uzun süre koruyabilmesi de oldukça büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda bireyleri yanlış yönlendirmemek, tehlikeli ya da olur olmadık çıkışlara doğru kılavuzluk etmemek açısından yüzeyler yerleştirilmeden önce tüm araştırmalar yapılmalı ve konu herhangi bir kaldırım döşemesi olarak görülmemelidir.
Montajın yapılacağı alanın temizliğine dikkat edilmeli ve tüm yabancı cisimler uzaklaştırılmadan montaj yapılmamalıdır. Bunlar dışında dikkat edilmesi gereken diğer faktörler ise görme engeli bulunmayan bireyleri ilgilendirmektedir.
Hissedilebilir yüzeyin üzerine kısa süreli de olsa otomobil ya da bisiklet park etmek, kalabalık gruplarla yürürken bu zeminde hareket etmek ya da kılavuz yüzeyi amacı dışında kullanarak asıl kullanımını engellemek gibi yanlış tavırlardan uzak durulmalıdır.
Hissedilebilir yüzey nedir, görme engelli yürüme yolu ismi nedir, bu yol hangi amaçlarla kullanılır ve kullanımında nelere dikkat edilir gibi sorulara yanıt aradıktan sonra fiyat bilgisine gelirsek de, söz konusu zemin için net bir maliyet belirlemek mümkün değildir.
Kullanılan malzemenin kalitesi, metrajı, kaplama türü gibi pek çok etken sonucunda ücret belirlenmektedir.