Görme engelliler günümüzde günlük hayatta birtakım problemler yaşayabilmektedir. Asansörde kalan görme engelli bireylerin yaşadığı durum da buna bir örnektir. Bu problemleri en aza indirmek ve engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çeşitli alanlarda çeşitli projeler yapılır ve teknolojinin de bu alanda kullanılması amaçlanır.
Görme engelli bireyler, evlerinin kapısından çıktıkları andan başlayarak birçok yerde pek çok sorun yaşar. Evden çıkar çıkmaz kullandıkları asansör de buna bir örnektir.
Asansörde kalan görme engelli birey yardım isterken birden fazla yol kullanabilir. Asansörde kalmak ise başlı başına herkes için korku uyandıran bir durumdur. Özellikle klostrofobisi olan insanlar için de büyük bir sorun oluşturur. Çünkü asansörde kaldıktan sonra kurtarılmayı beklemek oldukça geren bir durumdur. Bu durumu engelli bir birey yaşayınca ise durum daha da geren bir hal alabilir. Bu durum için asansörde bulunan görme engelli sistemleri vardır. Bu sistemler iç tasarımın yanında başka şeylerle de sağlanabilir.
Asansörde Görme Engelliler İçin Yardım Sistemi Bulunuyor Mu?
Görme engelliler için toplu olarak kullanılan yerlerde kolaylık sağlamak için birden fazla teknolojik gereç üretilmiştir. Fakat bunlardan en önemlisi asansörlerde kalındığında yardım istemek için gerekenlerdir. İlk olarak asansörlerde telefonlar bulunur. Görme engelliler için bu durum avantajlıdır fakat önceden edinilmesi gereken bilgi gerektirir.
Görme engelli sistemleri yanında telefon olması genel bir durumdur. Eğer birey asansörde kaldığında dokunarak telefon bulduğunda bile tuşların yerini bilmiyorsa bu telefonu kullanabilir. Bunun yanında, eğer tuşların yerini biliyorsa da nereyi arayacağını bilmiyorsa bu da 2. aşama bir sorundur. Çünkü bu gibi durumlarda aranması gereken yer yanda bir kâğıtta yazar ve bu durumda görme engellilerin yaşayabileceği zorluklar göz ardı edilmiştir.
Asansöre binen görme ya da işitme engelli bireyleri içinse asansör döngü sistemleri vardır. Bu döngü sistemleri indüksiyon döngü sistemi olarak bilinir. İşitme ve engelli bireyler asansör otobüs ve vapur gibi toplu olarak bulunulan yerlerde zorluk çekebilmektedir. Bu durumu en aza indirgemek içinse bazı sistemler geliştirilmiştir.
Bu sistemler, bireyin bulunduğu ortama göre değişiklik göstermektedir. Eğer bu sistem asansörde kullanılacak ise ona göre değişiklik yapılır. Kullanılacak olan alanın büyüklüğü hesaplanır. Sesi bireye iletmesi için doğru alana yayılması önemlidir. Bu yüzden indüksiyon cihazının kurulumu yapılacak olan yerin alanı hesaplanır ve bu alan için kullanılacak olan malzemeler temin edilir. Bu sistem yalnızca görme engelliler için değil işitme engelliler ya da işitme kaybı yaşayan insanlar için de kolaylık sağlar.
Asansörde kalan görme engelli için kullanılan cihazların temini durumunda kolaylık sağlanacaktır. Bunun dışında ilgili yazılımlarla geliştirilen görme sistemleri de bu bireyler için herhangi bir asansörde kalma durumunda yardımcı rol oynayacaktır.